2 november: Informatieve workshop over transzorg – maar dan anders
door JochemPrinciple 17: “Trans mensen hebben meer rechten dan ze denken!”
Elk mens heeft het recht op een prettig leven en goede voorzieningen. Dat is vastgelegd in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Trans mensen hebben dezelfde rechten als ieder ander persoon. Alleen heeft het Nederlandse protocol voor transzorg dat nog niet helemaal begrepen. Toch is er meer mogelijk dan veel trans mensen weten! Soms moet je je arts helpen om de mogelijkheden te begrijpen.
Wat zijn precies je transzorgrechten? Hoe werkt wachtlijstbemiddeling? Zijn er andere mogelijkheden dan de bekende genderteams? Sta sterker met goede informatie! Want met meer informatie kan je beter voor jezelf opkomen!
Gelukkig sta je niet alleen! Principle 17 kan ondersteunen met goede informatie en voorbeelden. Wij kunnen je informeren over mogelijkheden binnen het systeem en alternatieven buiten het systeem. Als je weet wat er wel en niet mogelijk is, kun je een betere keuze maken over wat voor jou de beste weg is.
Informatieve workshop
Op zaterdag 2 november organiseren Principle 17 en Stichting Transman een informatieve workshop voor trans mensen die op de wachtlijst staan voor of die al bezig zijn met een medische behandeling. De workshop is van 13.30 uur tot 16.30 uur in buurtcentrum Sterrenzicht, Keerkringplein 40 in Utrecht.
Tijdens deze middag kun je al je vragen stellen. We doen ons best zo goed mogelijk antwoord te geven op alle vragen, maar kunnen (helaas) geen wonderen verrichten.
Verder vertellen we over je rechten, mogelijkheden en alternatieven. Ook leggen we uit waarom het protocol met een psycholoog als ‘poortwachter’ achterhaald is. Er zijn betere manieren om goede trans zorg te garanderen, blijkt uit de ervaringen in andere landen.
Aanmelden
Wil je ook komen of eerst meer weten? Neem contact op met Jochem Verdonk of vreer verkerke van Principle 17. Dan kan via info@principle17.org.
De locatie is rolstoeltoegankelijk. Als je andere dingen wensen voor een goede toegankelijkheid hebt, dan kun je die aangeven bij je aanmelding. We doen ons best om – binnen onze mogelijkheden – de bijeenkomsten zo inclusief mogelijk te maken.
Wat levert het op?
Tijdens deze bijeenkomst ontdek je wat je zelf kunt doen om meer eigen regie te krijgen in je eigen behandeling. Ook als je nog op de wachtlijst staat. Na deze workshop weet je meer over je rechten in de transzorg, mogelijkheden en eventuele alternatieven. Je problemen zijn niet magisch opgelost, maar je hebt weer keuze. En dat voelt krachtiger!
Wist je dat…
… Zelfbeschikking een basaal mensenrecht is in de gezondheidszorg? Maar niet als je transgender bent.
… Het medicaliseren van trans mensen grote invloed heeft op ons zelfvertrouwen? Maar ook op hoe de samenleving naar ons kijkt!
… De Nederlandse normen voor wachttijden voor zorg zijn vastgesteld op maximaal 6 tot 8 weken? Maar de wachttijden bij het grootste genderteam zijn 4 jaar en 2 maanden voor volwassenen en 2 jaar en 8 maanden voor adolescenten (*).
(*) Actuele wachttijden voor transgenderzorg bij het Amsterdam UMC, geraadpleegd op 20 oktober 2024.
Reactie toevoegen