Beweging & gedrag

Er zijn sociaal-cultureel grote verschillen in stem, beweging en gedrag tussen mannen en vrouwen. Dus hoe je praat, beweegt en je gedraagt heeft grote invloed op hoe je gelezen wordt door de omgeving. Als je hier bewust gebruik van weet te maken, heb je meer invloed op hoe mensen je zien en benaderen – ook als je lichaam er (nog) niet uitziet zoals men van je genderidentiteit zou verwachten.

De omgeving vindt het vaak lastig als een trans man ander gegenderd gedrag vertoont dan wat men op basis van het lichaam verwacht. ‘Vrouwen’ met mannelijk gedrag krijgen al snel het stempel ‘moeilijk’ of ‘feeks’, en daar loopt men liever met een grote boog omheen. Mensen laten zich toch (vaak onbewust) te veel afleiden door de ‘verpakking’.

Sommige trans mannen kunnen in de loop van hun transitie eindelijk op hun natuurlijke manier bewegen of handelen. Bij anderen gaat deze verschuiving geleidelijk vanzelf en weer anderen moeten hier bewust aan werken. Een gespecialiseerd coach of logopedist kan hierbij ondersteunen.

Hoe word je gelezen?

Factoren die invloed hebben op hoe mensen onze gender(identiteit) ervaren:

Biologisch

Mannen bewegen over het algemeen anders dan vrouwen. Deels ligt de oorzaak hiervan in de bekende biologische verschillen in lichaamsbouw: mannen zijn gemiddeld langer en breder en hebben meer spiermassa dan vrouwen. Deze verschillen hebben invloed op hoe een mens zich van nature beweegt.

Ook in gedrag zijn er biologische verschillen tussen mannen en vrouwen, vanwege de verschillen in hormonen. Testosteron en oestrogenen hebben immers ook invloed op de emotieregulatie, het seksueel functioneren en meer. Het is een cliché, maar competitiedrang en zorgzaamheid zijn deels hormonaal gebonden.

Cultureel

Maar vergis je niet: voor een belangrijk deel zijn deze verschillen ook cultureel bepaald! Van jongs af aan leren kinderen dat jongetjes flink moeten zijn en niet mogen huilen, en dat meisjes sociaal vaardig en zorgzaam moeten zijn. Deze culturele regels verschillen per samenleving en per tijdsperiode. Zo is het in Nederland normaal dat bevriende vrouwen hand in hand lopen, terwijl het in Marokko normaal is dat bevriende mannen elkaar kussen. Wij weten niet beter dan dat blauw voor jongetjes en roze voor meisjes is, terwijl het 100 jaar geleden nog andersom was: rood vond men een sterke kleur, dus roze was voor jongens!

Sociale regels

Dit soort sociale regels zijn ongeschreven en worden zelden expliciet gemaakt. Dat kan verwarrend en frustrerend zijn, omdat je sociaal-maatschappelijk hierop afgerekend wordt: als je deze onuitgesproken regels niet volgt, dan vinden mensen je vreemd of zelfs onbeschoft. Dit kan (grote) gevolgen hebben op het niveau van relaties, vrienden, opleiding en werk.