Broekvulling

Veel transmannen voelen op zeker moment behoefte aan broekvulling. Sommigen beginnen daarmee zodra ze beseffen dat ze transgender zijn. Anderen wachten ermee tot ze met hormonen beginnen. Weer anderen doen het helemaal niet. Dat is een persoonlijke keuze, die voor iedereen verschillend is.

Broekvulling is verkrijgbaar in diverse soorten: grote en kleine; roze, beige en bruine; met en zonder plastuit; slap en stijf.

Lees meer

Aandachtspunten

Er doen vele verhalen de ronde over transmannen die hun prothese op het fonteintje laten liggen, als ze ergens naar de wc zijn gegaan. Of prothesen die in een openbaar toilet, opeens uit je broek op de grond vallen. Dit is meestal te voorkomen door met aandacht en een beetje beleid je broek uit en weer aan te trekken.

Zo mogelijk gênanter is een prothese die bij een duik in het zwembad opeens uit je zwembroek verdwijnt. De meeste prothesen blijven drijven, en dat is meteen de oorzaak. Je voorkomt dit met een zwembroek met een degelijk netje of een speciale zwembroek voor transmannen.

Lees meer

Aanbieders

Lees meer

Kosten

De kosten voor broekvulling en prothesen kunnen wisselen van ca. € 18 tot ca. € 500, en meer.

De kosten voor (speciale) onderbroeken en tuigjes kunnen wisselen van ca. € 27 tot ca. € 65, en meer.

Vergoeding

Lees meer

Genderteam

Uit een richtlijn van het College voor Zorgverzekeringen (CvZ) van maart 2007, onderdeel van het Rapport Pakketadvies 2007, blijkt dat het CvZ vindt dat een “penisprothese … onderdeel uitmaakt van de geneeskundige zorg” aan transseksuelen. Dit betekent dat de Genderteams een prothese zouden moeten aanbieden tijdens de Real Life Experience. In de praktijk doen Genderteams dit echter niet.

Zorgverzekering

Broekvulling, prothesen, onderbroeken en tuigjes worden niet vergoed door de zorgverzekering. Ook niet via een aanvullende verzekering. Want zorgverzekeringen verwijzen hiervoor naar de genderteams.

Belastingaangifte

Wel kun je broekvulling, prothesen, onderbroeken en tuigjes, samen met andere nieuwe kleding en/of beddengoed, eventueel opvoeren bij je belastingaangifte.

Blijkt “uit algemene kennis of uit eerdere aangiften” dat je transgender-zijn extra kosten voor kleding en beddengoed met zich meebrengt? Dan mag je € 300 aftrekken. Dit is bijvoorbeeld het geval als je vanwege operaties langere tijd veel op bed gelegen hebt.
Kun je zelfs aantonen dat je vanwege je transgender-zijn meer dan € 600 extra kosten hebt gemaakt voor kleding en beddengoed? Dan mag je zelfs € 750 aftrekken. Dit is bijvoorbeeld het geval als je een hele nieuwe garderobe hebt aangeschaft.

Tekst weer verbergen

Verwante info

Meer weten?

Heb je na het lezen van de info nog vragen? Of wil je meer weten, bijvoorbeeld wat dit voor jou in de praktijk kan betekenen? Neem dan contact op met onze consulent Jochem Verdonk.

^ Terug naar boven

Tags: 

Filtered HTML

  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.