31 mrt 2012

Filmavond All Stars

door Bestuur

Transmannen kijken naar voetbalvriendenfilm All Stars

Rond zes uur is het al een gezellige drukte in de gezellige huiselijke gemeenschappelijke ruimte van een woonproject ergens in de Randstad dat is afgehuurd om met een groepje transmannen en partners een dvd te kijken. Terwijl op vernuftige wijze de laatste technische problemen worden verholpen en de laptop op de beamer wordt aangesloten ontstaan de eerste transgerelateerde gesprekken al. In totaal zijn er tien transmannen en één partner aanwezig.

Aanleiding tot gesprek

Onder het genot van pizza’s en salades, en later popcorn, worden op het scherm de verrichtingen van een voetbalteam en de sociale interactie tussen de mannen die daar bij komt kijken gevolgd. Voor iedereen die de film nog niet heeft gezien is het een verassing dat de hoofdpersoon homo blijkt te zijn. De manier waarop de mannen in de film met elkaar omgaan is aanleiding tot een gesprek. Een van de aanwezige transmannen geeft aan in sociale interacties niet (meer) bij de vrouwen horen en toch (nog) niet helemaal tussen de te mannen passen. Dit is voor een aantal andere transmannen herkenbaar. Omdat de fase van de transitie waarin de aanwezige transmannen zaten uiteenloopt van “nog niet iedereen weet dat ik me een man voel” t/m “al jaren klaar” is er veel te bespreken.

Open sfeer

Ook een partner van een beginnende transman heeft veel vragen over wat haar te wachten staat. Ze kan met haar vragen bij de andere transmannen terecht, en als die het antwoord niet weten kunnen ze haar wel in contact brengen met mensen die het wel weten. Later op de avond worden de gesprekken intiemer. Een bijzondere en open sfeer ontstaat waarin transdingen besproken worden die lastig zijn om met “niet transmannen” te bespreken. Tot in de late uurtjes wordt gepraat en zo’n avondje met samen eten, een dvd kijken en napraten is zeker voor herhaling vatbaar.

Bron: Stichting Transman.

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.