Haptotherapie

Lichaamsbinding

Veel transmannen hebben weinig emotionele binding met hun lichaam. Dat is heel logisch: als je je man voelt, maar je lichaam is vrouw, dan heb je een groot probleem. Je onbewuste lost dit op door het lichaam als een (slechtpassende) "verpakking" te beschouwen of door de vrouwelijke rol te "acteren". Veel transmannen voelen zich verraden door hun lichaam en beschouwen dit lichaam dus niet als onderdeel van hun identiteit als mens.

Lees meer

Aandachtspunten

Niet vanzelf

De medische behandeling lost een belangrijk deel van het probleem op: je lichaam wordt -voor zover mogelijk- aangepast aan hoe je jezelf voelt. Kortom, transmannen krijgen een mannenlichaam. Dat is natuurlijk heel erg belangrijk!
Maar... het medische traject voorziet niet in herstel van de emotionele binding met je lichaam. Dat is jammer, want dat gevoel komt vaak niet vanzelf. Of het herstelt zich maar gedeeltelijk. Haptotherapie kan je helpen om beter contact met je lichaam te krijgen.

Aanbieders

Lees meer

Kosten

Haptotherapeuten zijn vrij om hun eigen tarief en sessieduur vast te stellen. Een gemiddelde sessie kost € 75 tot € 90 (inclusief 21% btw) en duurt 50 tot 60 minuten.

Vergoeding

Zorgverzekeraars beschouwen haptotherapie als alternatieve therapie en vergoeden het dus onder "alternatieve therapieën", "alternatieve behandelwijzen" of "lichaamsgerichte therapieën". Dit wordt vergoed vanuit de aanvullende verzekering, en daarom geldt het eigen risico niet voor haptotherapie.

Een actueel overzicht van vergoedingen is te vinden op de website van de (beroeps)Vereniging voor Haptotherapeuten. Kijk ook in de polisvoorwaarden van je zorgverzekering en/of vraag naar de mogelijkheden bij je (beoogd) haptotherapeut.

Verwante info

Meer weten?

Heb je na het lezen van de info nog vragen? Of wil je meer weten, bijvoorbeeld wat dit voor jou in de praktijk kan betekenen? Neem dan contact op met onze consulent Jochem Verdonk.

^ Terug naar boven

Filtered HTML

  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.