Medische tatoeage

Vaak vervagen littekens na verloop van tijd gedeeltelijk, maar niet altijd. Als littekens erg opvallend blijven, bijvoorbeeld na de borstoperatie, dan kun je kiezen voor een medische tatoeage.

Andere toepassingen van medische tatoeages: een eikel en/of aderen op je fallo laten tatoeëren. Of een tepelhof, als je geen eigen tepel of tepelhof meer hebt – om welke reden dan ook.

Op deze pagina:

Een medische tatoeage is tatoeëren op verwijzing van een plastisch chirurg. Tijdens het tatoeëren wordt het litteken zorgvuldig ingekleurd, zodat de kleur beter past bij de omringende huid. Vaak wordt het litteken door het perforeren van de huid ook gladder en soepeler. Het resultaat is meestal zodanig, dat de overgang naar de normale huidskleur bijna niet meer te zien is. Op afstand valt het litteken dus niet meer op.

Hoe werkt het?

Het plaatsen van een medische tatoeage (dermatografie) is hetzelfde als van een gewone tattoo. De huid wordt ontsmet en vervolgens wordt met een naald (of een groepje naalden) de pigmenten nauwkeurig in het litteken ingebracht. De meeste behandelaars doen eerst een proefstukje, om zeker te zijn van de juiste kleur en om allergische reacties uit te sluiten. De behandeling gebeurt doorgaans zonder verdoving.

Vaak moet de behandeling enkele keren worden herhaald om de juiste kleur te verkrijgen. Tussen de behandelingen moet de huid ongeveer een maand rust hebben.

Resultaat

Medische tatoeages worden gezet met oplosbare kleurstoffen die langzaam vervagen. Daarom zal de behandeling na ongeveer drie tot vijf jaar moeten worden herhaald. Maar natuurlijk alleen als je dat zelf wil of nodig vindt.

Aandachtspunten

Na de behandeling

De eerste week na de behandeling moet de getatoeërde huid droog blijven. De huid zal gaan vervellen en soms ontstaan er korstjes.

Tip: Je kunt het getatoeërde litteken soepel houden met crème.

Het is aan te raden om de eerste maand sauna en zwembaden met chloor te vermijden.

Wees de eerste maanden ook voorzichting met zon. Gebruik zonnebrand met een hoge beschermingsfactor, als je littekens in de zon komen.

Ervaren behandelaars

Bij de Nederlandse Vereniging voor Dermatografie kunnen artsen een subspecialisme dermatografie volgen. Hier leren ze verantwoord een medische tatoeage te zetten. Als de arts deze opleiding succesvol afrondt, wordt deze ingeschreven in het register. Er zijn ook tattooshops en schoonheidsspecialisten die medische tatoeages kunnen plaatsen.
Tip: Let bij de keuze van een behandelaar goed op of deze ervaring heeft met medische tatoeages. Vraag bijvoorbeeld naar resultaten van eerder uitgevoerde medische tatoeages.

Kosten

De prijs van een medische tatoeage is zeer afhankelijk van de grootte van het te tatoeëren gebied. Informeer bij de behandelaar wat de kosten in jouw geval zijn.

Vergoeding

Zorgverzekering

De zorgverzekering zal de medische tatoeage doorgaans vergoeden vanuit de basisverzekering. Voorwaarde is wel dat het gebeurt op verwijzing van de huisarts of een specialist, zoals een plastisch chirurg.

Belastingaangifte

Mocht de zorgverzekering de behandeling toch niet volledig vergoeden, dan kun je het zelf betaalde deel opvoeren bij je aangifte inkomstenbelasting. (Tenzij je moest betalen vanwege het eigen risico.)

Je reis- en parkeerkosten naar je verwijzer en naar je behandelaar kun je sowieso opvoeren bij je aangifte inkomstenbelasting.

Meer informatie vind je op Meerkosten.nl.

Aanbieders

Het plaatsen van een medische tatoeage kan gedaan worden door een speciaal opgeleide arts, een schoonheidsspecialist of in een tattooshop.