Stem

Tijdens de medische behandeling van transmannen is er bijna geen aandacht voor de stem, want “die zakt vanzelf” door testosteron. Dat is vreemd, want alle logopedisten zijn het erover eens: spreken is meer dan alleen toonhoogte van de stem. Woordkeus, intonatie en non-verbale communicatie zijn ook belangrijke eigenschappen. Er zijn grote verschillen in deze eigenschappen tussen mannen en vrouwen. Logopedie bij transvrouwen richt zich op dit hele spectrum.

Onderzoek toont dan ook aan dat de stem van transmannen gemiddeld van lagere kwaliteit is dan die van cismannen. Eenvoudige oefeningen en technieken kunnen dit aanzienlijk verbeteren. Dus waarom krijgen transmannen geen logopedie?

Lees meer

Aandachtspunten

Vergissing

Het kan een hele ontdekking zijn dat cismensen soms ook verkeerd worden aangesproken. Soms kijkt degene die je aanspreekt niet goed of heeft hij een verkeerde naam voor zich. Een vergissing hoeft dus niets over jou of je mannelijkheid te zeggen. Eén ding is zeker: degene die zo'n fout maakt, voelt zich zeer gegeneerd!

Kosten

Logoopedisten krijgen een wettelijk vastgelegd maximumtarief vergoed door de zorgverzekeringen. Voor 2016 is dit € 40,53 voor een gewone individuele sessie.

De scriptie “Adam zonder appel” kost € 5,- (excl. portokosten).

Het tarief van stemcoaches en zangdocenten is wisselend.

Vergoeding

Lees meer

Aanbieders

Lees meer

Verwante info

Meer weten?

Heb je na het lezen van de info nog vragen? Of wil je meer weten, bijvoorbeeld wat dit voor jou in de praktijk kan betekenen? Neem dan contact op met onze consulent Jochem Verdonk.

^ Terug naar boven

Tags: 

Filtered HTML

  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.