1 apr 2020

Stichting Transman 10 jaar!

door Jochem
Stichting Transman 10 jaar!

Vandaag precies tien jaar geleden, op 1 april 2010, is Stichting Transman opgericht. In die tien jaar is er ontzettend veel veranderd voor transmensen! Toch hebben transmensen het nog altijd moelijker dan cismensen. Daarom blijft Stichting Transman zich inzetten voor een betere wereld voor transmannen en hun partners.

Oprichting

Het was tien jaar gelden: op 1 april 2010 zat Jochem Verdonk, samen met de andere leden van het oprichtingsbestuur, bij de notaris in Utrecht om de statuten van Stichting Transman te ondertekenen. Wat in oktober 2005 met de eenvoudige website Transman.nl was begonnen, was binnen 5 jaar uitgegroeid tot een officiële belangenorganisatie voor transmannen en hun partners.

Vol hoop

Die formele oprichting hebben we gevierd op 20 juni 2010 met een feestelijke oprichtingsborrel. Als voorzitter hield Jochem een korte toespraak. Hij eindigde met de hoopvolle toost: “Ik wil afsluiten door met jullie het glas te heffen op Stichting Transman. Wij hebben er ontzettend veel zin in! Op mooie tijden, met veel krachtige transmannen en partners, een zichtbare beweging en veel vernieuwende activiteiten. Laten we hopen dat Stichting Transman zichzelf heel snel overbodig maakt. Proost!”

In beweging

De jaren rond 2010 waren een bruisende periode voor de transbeweging. In 2009 zag Transgender Netwerk Nederland het licht. In 2010 werd ook Transvisie een zelfstandige organisatie, en kwam daarmee los van Humanitas, waar Transvisie jarenlang een werkgroep van was geweest. De transgemeenschap was hard bezig zichzelf te organiseren, en dat was een positieve ontwikkeling.

Pieken en dalen

De afgelopen tien jaar is opnieuw heel veel gebeurd. Van 2010 tot 2012 was Stichting Transman actief met verschillende succesvolle activiteiten. Maar de organisatie kende ook dalen, en vanaf 2013 was er een neerwaartse spiraal, waardoor de stichting bijna uit beeld verdween. In 2018 pakte een nieuw bestuur van oudgediende bestuursleden de draad weer op. De stichting organiseerde weer bekende activiteiten, zoals het besloten zwemmen en het weekend voor transmannen en partners.

Andere ontwikkelingen

Net als Stichting Transman heeft de hele transbeweging de afgelopen tien jaar niet stilgezeten: er zijn veel stappen voorwaarts gezet. Een van de grootste mijlpalen is de afschaffing van de voorwaarde voor verplichte sterilisatie bij de wijziging van het juridische geslacht. Daar was een lange adem voor nodig, maar per 1 juli 2014 is die schending van onze mensenrechten eindelijk opgeheven.

Toekomst

“Laten we hopen dat Stichting Transman zichzelf heel snel overbodig maakt.” Dat zei Jochem bij de oprichting. Die wens is niet helemaal in vervulling gegaan. De afgelopen tien jaar is het leven voor transgenders weliswaar sterk vooruit gegaan, maar er valt nog steeds veel te verbeteren.

Transmensen hebben bijvoorbeeld nog altijd minder kansen dan cismensen op de arbeidsmarkt, ervaren vaker discriminatie dan cismensen, en te veel zorgaanbieders hebben last van het “transgender-gebroken-been-syndroom”: daarbij is de zorgaanbieder ervan overtuigd dat de zorg bij niet-transgender gerelateerde klachten uitsluitend cisgenders kan behandelen. Transgenders met klachten zoals een gebroken been worden doorverwezen naar een genderteam, omdat de zorgaanbieder vreest anders de fout in te gaan.

Om deze redenen blijft Stichting Transman zich ook de komende jaren actief inzetten voor een betere wereld voor transmannen én hun partners.

Feestelijke viering

Dit feestelijke jubileum hadden we groots met jullie willen vieren. Door de corona-epidemie loopt dat nu helaas anders: we hebben alle activiteiten moeten uitstellen. Op dit moment weten we niet wanneer ze weer kunnen plaatsvinden, omdat onbekend is wanneer de overheidsmaatregelen weer opgeheven worden. We blijven de ontwikkelingen volgen en houden jullie op de hoogte.

Hoe dan ook, deze keer komt van uitstel geen afstel. Die feestelijke activiteiten komen er zeker, alleen wat later dan we gepland hadden. Hopelijk kunnen we de draad dit najaar weer oppakken, en anders stellen we het uit tot 2021.

Ondertussen heffen wij vandaag, digitaal, het glas met jullie. Op de volgende tien jaar!

Hartelijke groeten van het bestuur,

Eus van der Grift
Alex van der Pol
Jochem Verdonk

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.