31 aug 2016

Succesvolle workshop TBW bij snikheet EuroBiCon

door TBW
EuroBiCon 2016

Tijdens de EuroBiCon, op 30 juli, gaf het Trans & Bloot Weekend de derde en laatste internationale workshop over "Lichaam & Identiteit". Deze keer bestond het publiek uit biseksuelen die lang niet allemaal ook transgender waren. Een nieuwe uitdaging voor ons, met heel interessante gesprekken als resultaat.

De opzet van de workshop was weer hetzelfde als bij de TGEU Council en FREE PATHH. We zijn begonnen met een korte inleiding over wat de Trans & Bloot Weekenden zijn en wat we deze weekenden doen. We hebben verteld over waarom wij een goed contact met onze lichamen belangrijk vinden. Voor alle mensen, ongeacht gender, sekse of seksuele voorkeur.

Omdat de deelnemers deze keer biseksuelen waren, lag de aanvliegroute en de focus van sommige onderwerpen natuurlijk een beetje anders. Toch was al snel duidelijk dat de essentie van denken over gender en seksualiteit voor beide groepen hetzelfde is. Een aantal mensen stelden onverwachte, maar zeer relevante vragen. Zo ontstonden leuke discussies!

Het lichamelijke gedeelte, dat we normaal ook doen, konden we deze keer niet goed laten zien. De ruimte was eigenlijk te klein en het was die dag veel te warm. Daarom hebben we deze workshop vooral gesproken over de stellingen, waarop deelnemers konden antwoorden met “ja”, “nee”, “n.v.t.” of “weet niet”. Aan het eind hebben we toch nog een beetje lichaamswerk gedaan, als welkome afwisseling voor het vele praten van die dag.

Uitdaging voor ons was dat sommige deelnemers nog nooit over "gender" hadden nagedacht, terwijl andere deelnemers zichzelf "queer" noemden of zelf trans waren. Die variatie was deze keer veel groter dan we gewend zijn. Het was daarom even zoeken naar een goede middenweg, die alle deelnemers recht zou doen.

Blijkbaar is dat goed gelukt, want we kregen van de organisatie te horen dat ze “uit meerdere hoeken” gehoord hadden dat de workshop “een succes was”. Daar zijn we blij mee!

Tags: 

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.