15 feb 2017

TBA Retreat over Grenzen, Aanraking & Voelen

door TBW
De locatie van het TBA: St Michaels Centre in Hathersage

Begin februari was Jochem te gast bij het Britse TransBareAll Retreat. Het TBA had een interessant weekend rondom het thema “Grenzen, Aanraking & Voelen”. Het was een uitdagend, en ook een heel gezellig weekend. Op persoonlijk vlak hebben de deelnemers zichzelf weer iets beter leren kennen. En wij hebben ook weer nieuwe ideeën voor workshops opgedaan!

Het programma van de Britse TBA Retreats is iets anders dan van het Nederlandse TBW. Dat heeft vooral te maken met de (veel) langere reistijden in Engeland. Het is daar heel gewoon dat mensen 3 tot 4 uur (of nog langer) moeten reizen voor een TBA. Een reis van 2 uur, wat wij in Nederland behoorlijk ver vinden, beschouwen zij als “lekker dichtbij”.

Het TBA start op vrijdagavond vanaf half 7 en ze eten om half 8. Later die avond is er een korte kennismaking, zodat alle deelnemers in elk geval hebben kennisgemaakt.
Omdat de Britse TBA’s zo populair zijn, hebben ze ingesteld dat de helft van de deelnemers nieuwe mensen zijn die nog niet eerder aan een TBA hebben meegedaan. Anders zouden de TBA’s vol zitten met “oude bekenden”, mensen die al vaker een TBA hebben meegemaakt.

Op zaterdag is het inhoudelijke programma van het TBA. ‘s Ochtends zijn we begonnen met een leuke workshop over verschillende soorten grenzen. Deze werden verdeeld in zes categorieën: fysiek, juridisch, overtuigingen, psychologisch/emotioneel, relationeel en seksueel. We werden in zes kleine groepen verdeeld en elk groepje besprak één categorie. Dat was heel interessant!
In een tweede ronde besprak elk groepje een situatie, waarbij één van deze grenzen werd overschreden. De vraag was steeds: wat zou je zelf doen? Er kwamen vele en goede tips. Twee algemene tips kwamen steeds weer terug: spreek de persoon die je grens overschrijdt, erop aan. Vraag zonodig hulp, als je dat niet alleen kunt of durft.

‘s Middags deden we een ludieke workshop. We kregen ongebruikelijke, grappige, fysieke opdrachten, zoals houd iemands voet vast, kijk iemand 10 tellen in de ogen, omhels iemand, etc. De eerste vraag was steeds: wil je de opdracht uitvoeren of niet? We hebben erg gelachen om deze vaak een beetje vreemde opdrachten...

Later in de middag was het tijd voor een workshop massage. Het ging om een ontspannende hoofd-nek-schouder massage. Aan het begin werd de vraag gesteld of er mensen waren die alleen een massage wilden ontvangen of juist alleen wilden geven. Daarna kon iedereen een massage-partner zoeken, bij wie die zich prettig voelde. Dit idee vonden we zo goed dat we deze workshop ook in het programma voor het komende TBW hebben opgenomen!

‘s Avonds was er de traditionele show & tell, waarbij iedereen die dat wilde kon vertellen wat diegene mooi vindt aan het eigen lichaam. Elke spreker kreeg precies één minuut, want anders duurt het met 20 deelnemers eindeloos lang...

Op zondag was er geen inhoudelijke programma meer. Wel was Jochem gevraagd om een korte meditatie te verzorgen, voor degenen die daaraan mee wilden doen. Dat bleken -zo vroeg op de ochtend- acht mensen te zijn.

Daarna was het tijd alweer tijd om in te pakken, op te ruimen en rond lunchtijd was het TBA afgelopen. Het was een ontzettend leuk, gezellig en leerzaam weekend! Een aanrader voor iedereen die eens een weekend over de grens wil doen.

Tags: 

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.