Vergoeding & aftrek belasting

Genderteam

Uit een richtlijn van het College voor Zorgverzekeringen (CvZ) van maart 2007, onderdeel van het Rapport Pakketadvies 2007, blijkt dat het CvZ vindt dat een “penisprothese … onderdeel uitmaakt van de geneeskundige zorg” aan transgenders. Dit betekent dat de genderteams een prothese zouden moeten aanbieden tijdens de Real Life Experience. In de praktijk doen genderteams dit echter niet.

Zorgverzekering

Broekvulling

Broekvulling, prothesen, onderbroeken en tuigjes worden niet vergoed door de zorgverzekering. Ook niet via een aanvullende verzekering. Want zorgverzekeringen verwijzen hiervoor naar de genderteams.

Binders

Ook binders of hesjes worden niet vergoed door de zorgverzekering.

Medische behandeling

Het grootste deel van de medische behandeling wordt vergoed vanuit de Basisverzekering. Als je je zorg via een genderteam regelt, dan worden de gesprekken met de psycholoog en de operaties volledig vergoed door je zorgverzekering. Als je je zorg via een andere weg regelt, dan kan het zijn dat de gesprekken met een psycholoog slechts gedeeltelijk vergoed worden. Je psycholoog en/of je zorgverzekering kan meer vertellen.

Hormonen

Voor de hormoonbehandeling geldt een gedeeltelijke vergoeding. Kijk op Medicijnkosten.nl voor de exacte vergoeding van het merk dat je gebruikt.

Let op: sommige zorgverzekeringen vergoeden vanuit een aanvullend pakket een bepaald bedrag voor medicijnen die niet of gedeeltelijk vergoed worden.

Logopedie

Logopedie wordt geheel of gedeeltelijk vergoed vanuit de basisverzekering, op voorwaarde dat je een verwijzing van de huisarts of een specialist (bijv. het genderteam) heeft. Bekijk je polisvoorwaarden voor de details.

Haptotherapie

Zorgverzekeraars beschouwen haptotherapie als alternatieve therapie en vergoeden het dus onder "alternatieve therapieën", "alternatieve behandelwijzen" of "lichaamsgerichte therapieën". Dit wordt vergoed vanuit de aanvullende verzekering, en daarom geldt het eigen risico niet voor haptotherapie.

Een actueel overzicht van vergoedingen is te vinden op de website van de (beroeps)Vereniging voor Haptotherapeuten. Kijk ook in de polisvoorwaarden van je zorgverzekering en/of vraag naar de mogelijkheden bij je (beoogd) haptotherapeut.

Psychosociale ondersteuning

Veel soorten therapie worden vergoed via de basis- en/of aanvullende verzekering, op voorwaarde dat je een verwijzing van de huisarts of specialist, zoals een genderteam, hebt. Deze vergoeding valt onder het (verplicht) eigen risico.

Kijk in de polisvoorwaarden van je zorgverzekering en/of vraag naar de mogelijkheden bij je (beoogd) gendertherapeut.

Voor coaching in de privésfeer geldt geen vergoeding. Voor coaching in de werksfeer is soms (gedeeltelijke) vergoeding via de werkgever mogelijk.

Medische tatoeage

De zorgverzekering zal de medische tatoeage meestal vergoeden, op voorwaarde dat het gebeurt op verwijzing van de huisarts of een specialist, zoals een plastisch chirurg.

Belastingaftrek

Alle kosten die verband houden met je transgender-zijn, maar niet door de zorgverzekering vergoed worden, kun je opvoeren bij de jaarlijkse aangifte voor de inkomstenbelasting. (Tenzij het niet vergoede gedeelte was vanwege het eigen risico.)

Dit geldt voor:

 • broekvulling en prothesen, onderbroeken en tuigjes
 • binders en hesjes
 • nieuwe kleding en/of beddengoed
 • eigen bijdrage hormonen en andere medicijnen
 • eigen bijdrage logopedie, haptotherapie, psychosociale ondersteuning
 • eigen bijdrage medische tatoeage
 • reiskosten naar genderteam, huisarts en andere (para)medici

Blijkt “uit algemene kennis of uit eerdere aangiften” dat je transgender-zijn extra kosten voor kleding en beddengoed met zich meebrengt? Dan mag je € 300 aftrekken. Dit is bijvoorbeeld het geval als je vanwege operaties langere tijd veel op bed gelegen hebt.
Kun je zelfs aantonen dat je vanwege je transgender-zijn meer dan € 600 extra kosten hebt gemaakt voor kleding en beddengoed? Dan mag je zelfs € 750 aftrekken. Dit is bijvoorbeeld het geval als je een hele nieuwe garderobe hebt aangeschaft.

Kijk voor meer info op Meerkosten.nl.

^ Terug naar boven

Filtered HTML

 • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
 • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
 • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plain text

 • Geen HTML toegestaan.
 • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
 • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.