31 mrt 2012

Bijeenkomst Intimiteit en Seksualiteit

door Bestuur

Bijeenkomst Transmannen en partners intimiteit en seksualiteit, een samenwerkingsproject van Savannah Bay, Stichting de Luister en Stichting Transman.

Op zondagmiddag 13 november komt in de sfeervol verlichte ruimte achter boekhandel Savannah Bay een klein groepje mensen bijeen om te praten over intimiteit en seksualiteit in relatie tot Transmannen. Ondanks dat het een kleine groep is, is de diversiteit groot. De meeste van ons labelen zichzelf niet graag maar voor dit verslag doe ik een poging, er zijn mensen met diverse genderidentiteiten, met diverse seksuele voorkeuren en met diverse ervaringen aanwezig, er is een vrouwelijke partner van een transman, er zijn heterotransmannen, een homotransman, een partner van een transman die zelf ook transman is en een biseksuele transgender.

Van te voren is er door een vrijwilliger een montage gemaakt en ondertitelt met YouTube Filmpjes met als onderwerp ‘’FTM, relaties, intimiteit en seksualiteit’’. Het plan is om met dit filmpje het ijs te breken, maar omdat het zo’n kleine en knusse groep is komen tijdens het inventariseren van de onderwerpen de uitwisselingen, ontboezemingen en discussies al snel los. Diverse onderwerpen passeren de revue. Er wordt uitgewisseld over daten, over een vaker dan verwachte verschuiving van seksuele voorkeur van lesbisch naar homo, waar zelfs in Amerika een woord voor blijkt te zijn : ‘’stay-gay’’ . Partners en transmannen wisselen ervaringen uit over het trots zijn en het leuk vinden dat je trans bent, of dat je partner dat is, of het juist niet leuk vinden, de schaamte en het wel of niet prettig vinden als je stealth (onzichtbaar) bent of als je transmanpartner dat is.

Waar de aanwezige transmannen onder andere tegenaan lopen zijn de ongeschreven regels van het socialiseren in een mannenwereld, of dat nu gaat om de seksueel gerichte contacten in de gayscene of om de vriendschappelijke contacten in de studentenwereld, het niet of niet volledig gesocialiseerd zijn als man blijft lastig bij het aangaan van (vriendschappelijke) relaties. De tijd vliegt voorbij. We bekijken de YouTube filmpjes. Voor sommigen van ons is niet alle terminologie bekend, zo wordt een bio-man in Amerika een ‘’cisman’’ genoemd, een term afkomstig uit de chemie waarin ‘’cis’’ betekent: ‘’niet trans’’! We luisteren naar het gedicht ‘’How to make love to a transperson’’ van Gabe Moses wat voor velen naast grappig en ontroerend ook heel herkenbaar is en we krijgen allen de tekst ervan mee naar huis.

Als de bijeenkomst bijna ten einde is komt iemand van de Rutgersstichting iets vertellen over haar onderzoek naar transgenders en seksualiteit en intimiteit. Omdat dit onderzoek nog loopt kon zij nog geen huidige resultaten melden, maar wel al de interessante resultaten van haar literatuuronderzoek. De mensen die aanwezig waren bij deze bijzondere middag zijn verder geïnspireerd en zijn van plan om samen in 2012 een grootser opgezette dag te organiseren rond dit thema.

Bron: Stichting Transman.

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.