21 okt 2013

Verslag van de vierde editie van Transmanweekend

door Bestuur
Transmanweekend 2013

Wat vooraf ging

Nog nooit was er zo veel belangstelling voor een weekend van Stichting Transman.

Op een gegeven moment was het weekend volgeboekt en hadden we zelfs een wachtlijst. Omdat er een enkeling afviel konden uiteindelijk toch ook alle mensen van de wachtlijst mee. Maar liefst 29 transmannen en 6 partners verzamelden zich vrijdagavond bij gebouw de Koekoek in Vierhouten!

Stichting Transman organiseert sinds 2009 weekenden voor transmannen en hun partners. Het doel van zo’n weekend is ontmoeting en empowering. Door in een ontspannen sfeer in contact te zijn met andere transmannen en door ervaringen uit te wisselen zien we transmannen in één weekend hun netwerk flink uitbreiden en soms grote stappen maken in hun transitieproces. Ook de partners krijgen een enorme boost die de relatie ten goede kan komen door gesprekken te voeren met andere partners van transmannen.

Het programma is zo opgebouwd dat er voor ieder wat wils is, transmannen en partners die vooral voor leuke activiteiten gaan kunnen een programma daarmee samenstellen en transmannen en partners die liever praten kiezen weer andere onderdelen. De meeste mensen kiezen voor een combinatie van praten en activiteiten.

De aankomst

De een groet enthousiast oude bekenden, de ander is voor het eerst en kijkt wat schuchter om zich heen. Sommige nieuwe transmannen stuiteren bijna, ze doen zeer stoer en druk, zo spannend vinden ze het allemaal. Omdat de transmannen dit keer via allerlei kanalen binnengekomen zijn er veel die elkaar nog niet kennen. De groep is divers, van mensen die nog op de wachtlijst bij een genderteam staan, tot mensen die al langer dan 25 jaar klaar zijn. Voor sommigen is het de allereerste keer dat ze iets met andere transmannen ondernemen. Ook voor een aantal partners is het de eerste keer dat ze andere partners van transmannen spreken. De jongste transmannen zijn 25 en de oudsten 58 jaar.

Er worden wat kennismakingsspelen gespeeld, maar  doordat het donker invalt en we niet meer kunnen zien naar wie we virtuele ballen gooien en de groep groot is lukt het niet in één avond alle namen te leren. Bij het kampvuur  ’s avonds wordt er verder kennis gemaakt en in de loop van het weekend leren we steeds meer mensen kennen.

Organisatie en begeleiders

Het Transmanweekend wordt georganiseerd door de bestuursleden van Stichting Transman en door een groepje van drie vrijwilligers. Bestuursleden en vrijwilligers zijn allemaal ervaringsdeskundige (dus zelf transman of partner van een transman). De praatworkshops worden begeleidt door ervaringsdeskundigen die ervaring hebben in het begeleiden van een groep transmannen of een groep partners van transmannen.

Stichting Transman wordt tijdens het weekend ondersteund door een medewerker van Transvisie. Deze medewerker is er speciaal voor de individuele gesprekken en om eventueel wat extra steun te bieden aan deelnemers die dat nodig hebben. De overige workshops worden gegeven door diverse workshopleiders, sommige zijn zelf transman of partner van, anderen niet.

Praten in groepen

Voor iedereen die daar behoefte aan heeft is er de mogelijkheid om te praten in een van de drie groepen. Een groep is voor de mannen die nog geen operaties hebben gehad, een groep voor de mannen die de operaties achter de rug hebben en een groep voor partners. Bijna iedereen doet mee aan een van de praatgroepen.

De partnergroep is klein en dat is prettig.  Al snel gaan de gesprekken de diepte in. De groep voor de mannen die nog geen operaties hebben gehad is wat groter. Er is veel behoefte aan verhalen van anderen horen in een groepsgesprek, aan het vertellen van het eigen verhaal blijkt wat minder behoefte te zijn.  De groep mannen die de operaties al achter de rug hebben vinden het prettig om in een open en ontspannen sfeer informatie uit te wisselen. De informatie uit de persoonlijke verhalen is zeer welkom en interessant. Ook op zondag is nog een mogelijkheid om te praten, het gespreksonderwerp van de zondag voor de transmannen is:  ‘’genitale operaties’’ , omdat daar in beide groepen veel vragen over zijn. Persoonlijke ervaringen over keuzes voor en ervaringen met een metadoio, een falloplastiek of bewust geen genitale operatie worden gedeeld, bijzonder en waardevol!

Teamspirit

Ondanks het miezerige weer gaat een groot deel van de transmannen en een aantal partners ’s middags meedoen aan outdoor activiteiten. We beginnen buiten en na een pauze gaan we binnen verder in de prachtige Zonnehal.  Een extern bureau dat ons vorig jaar goed bevallen is heeft allerlei leuke materialen om teamspelen mee te doen. In drie teams meten we onze krachten met elkaar. Bij het ene spel moet je snel kunnen rennen en snel letters kunnen combineren die het woord ‘’teamspirit’’ vormen, bij een ander spel komt het aan op samenwerken. Bij het kruisboogschieten gaat het om mikken op de roos. Degene die aanvankelijk bijna de geschilderde herten op de achtergrond neerschiet in plaats van de roos raakt is later de topscoorder van het team. Velen van ons hebben nog nooit een Kruisboog in hun handen gehad, het lijkt wel een geweer met een boog eraan. Jongensspelletjes spelen is natuurlijk heerlijk, voor aan paar transmannen is het super kicken omdat ze nu een beetje inhalen wat ze vroeger wel graag wilden maar niet konden. Een oudere transman staat met een big smile op zijn gezicht en zegt dat hij zooo blij is dat hij is meegegaan! Hij heeft zo getwijfeld of hij wel mee durfde.

Bij het boomstam sjouwen zijn we allemaal zeer onder de indruk van een kleine transman die in zijn blote bast de zware boomstam op zijn schouder neemt en het parcours rennend aflegt.  Later als hij nog even met de boomstam op de foto wil en de adrenaline uit zijn lijf is krijgt hij de stam waar hij zojuist een eind mee gerend heeft bijna niet meer opgetild. Wat aanmoediging, teamspirit en willen winnen kan doen! Het is heerlijk om even fysiek bezig te zijn en elkaar op een ontspannen manier te leren kennen, we zijn best fanatiek, we moedigen elkaar aan en de sfeer is goed. Sommige mannen roepen nu al enthousiast dat ze volgend jaar zeker weer mee gaan!

Dans

Voor de liefhebbers is er na de Barbecue de mogelijkheid om een dansworkshop te volgen. Voor veel van de mannen is dit toch een brug te ver, zij gaan liever wat drinken en kletsen.  Degene die wel meedoen leven zich uit in diverse vormen van bewegingsexpressie. Ook wordt er gesproken over hoe het kan zijn om te dansen als je lijf niet bij je past. Er ontstaan diverse improvisatiedansen waarbij er meer of minder onderling contact is. Een selecte groep kan genieten van de vele bijzondere momenten in een veilige sfeer, anderen haken af en vinden het dansen geen succes.

Bij het kampvuur treffen de verschillende mensen elkaar weer. Er ontstaan steeds meer kleine groepjes en  tweetallen binnen en buiten van mensen die elkaar gevonden hebben en met elkaar in gesprek gaan.

Mandala tekenen

In deze verfrissende en goed begeleidde workshop tekenen de liefhebbers hun eigen mandala. Het is lekker concreet, er worden veel voorbeelden gegeven en de hands-on mentaliteit bevalt goed. De deelnemers die zin hadden om te tekenen konden dat lekker doen, de workshop had langer mogen duren.

Veel

Tevreden en voldaan geven enkele deelnemers aan dat ze zondagmiddag wat vroeger naar huis gaan, het is genoeg geweest. Zo veel informatie, zo veel verteld en gehoord, zo veel om over na te denken en te verwerken. De grootste groep blijft wel tot en met de afsluitende activiteit. Er zijn er ook een paar die helemaal nog niet naar huis willen!

Djembé workshop als afsluiter

Als afsluiter is er een djembé workshop. De leraar was er vorig jaar ook en wil terugpakken op wat hij vorig jaar met ons gedaan heeft. Dat zijn de mensen die er vorig jaar bij waren natuurlijk al lang vergeten, daarbij is het grootste deel van de groep nieuw, dus we moeten weer bij nul starten. We leren ritmes en een liedje. Hoewel het best moeilijk is, is het toch erg leuk om te doen, en een gezellige ontspannen afsluiter van het weekend.

En na het weekend?

Na de afsluitende workshop evalueren we het weekend, iedereen is enthousiast. Het voldeed aan de verwachting van verreweg de meeste deelnemers, er zijn geen negatieve algemene opmerkingen, hoogstens wat tips ter verbetering van onderdelen. De positieve opmerkingen die de deelnemers opschrijven zijn:

Gezellig. Acceptatie. Ontspannen. Leerzaam. Ondersteunend. Fijne sfeer. Herkenning. Veiligheid. Leuke activiteiten. Super organisatie. Enthousiaste deelnemers. Niemand viel buiten de boot. Blij dat ik gegaan ben. Fijn. Leuke mensen. Vrolijke bedoening. Lekker eten. Verdiepend. Verrijkende contacten. Voldoende ruimte. Goede informatie uitwisseling. Mooie mix van ontspanning en creativiteit. Je doet al mee door aanwezig te zijn. Vrijheid. Ruimte om jezelf te zijn. Liefdevolle sfeer. Ruimte voor eigen behoefte. Zorg voor elkaar. Mooi om te zien hoe mensen ontwikkelen en sprongen maken.

Na het weekend als iedereen weer thuis is, is het erg druk op de sociale media. De Facebook pagina van Stichting Transman waar mensen besloten met elkaar kunnen praten krijgt er veel nieuwe vrienden bij! Mensen vinden elkaar via facebook en houden onderling contact.

Vervolg

Het is nu al duidelijk dat het zeer wenselijk is dat er een vervolg komt, de behoefte is groot, transmannen en hun partners hebben veel gehaald en/of genoten en willen volgend jaar weer mee. Van de groep vrijwilligers hebben er inmiddels al een aantal aangegeven volgend jaar het weekend weer te willen organiseren.

Dank

De activiteiten van Stichting Transman worden mede mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van:

Mede mogelijk gemaakt door het VSB Fonds
Mede mogelijk gemaakt door het VSB Fonds

Mede mogelijk gemaakt door de Haëlla Stichting
Mede mogelijk gemaakt door de Haëlla Stichting

Mede mogelijk gemaakt door Savannah Bay
Mede mogelijk gemaakt door Savannah Bay

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.