22 jan 2022

Wachtlijsten transgenderzorg schieten naar 3 jaar. Opnieuw demonstratie tegen de mistanden.

door Jochem
Demonstratie Trans Zorg Nu op juni 2021.

De wachtlijsten in de transgenderzorg bereikten deze maand recordlengtes. Patiënten die nu verwezen worden hebben te kampen met een wachttijd van 3 jaar bij het Radboud UMC en 2,5 jaar bij het Amsterdam UMC. Bij die polikliniek moeten patienten daarna nog eens 6 maanden wachten tussen hun eerste en tweede afspraak. Actiegroep Trans Zorg Nu! organiseert zondag 6 februari een protest bij het Amsterdam UMC. De groep vindt het tijd dat trans mensen de controle krijgen over hun eigen lichamen. Zelfbeschikking zou volgens de groep de zorg verbeteren en de wachtlijsten oplossen.

Het vorige kabinet stelde in 2018 een kwartiermaker aan om de wachttijden in de transgenderzorg aan te pakken. Na een lichte daling in 2019 en 2020, schoten de wachttijden vanaf midden 2021 naar recordhoogte. Volgens Trans Zorg Nu! zal hervorming of herverdeling van overheidsgelden de wachtlijsten niet oplossen. Zij willen dat de manier waarop trans mensen zorg krijgen structureel verandert. De diagnose 'genderdysforie' die nu gesteld wordt door een psychiater, willen zij schrappen en vervangen door geïnformeerde zelfbeschikking. Hierbij hoeft de trans persoon geen psychiater van zijn, haar of hun gelijk te overtuigen, maar beslist de trans persoon zelf of er fysieke zorg nodig is.

Grafiek Wachttijden polikliniek per specialisme

"De wachtlijsten zijn een probleem dat de genderteams zelf hebben gecreëerd door een langdurig en volkomen onnodig diagnostisch proces te eisen." zegt Sien, lid van de actiegroep. ”Dit is gestoeld is op het idee dat trans personen geen weloverwogen beslissingen kunnen nemen over hun eigen lichaam. Het resultaat is dat we een straf van 3 jaar krijgen om te wachten op de transitiezorg die we hard nodig hebben. Het leed dat dit veroorzaakt is onmenselijk."

Grafiek Wachttijden polikliniek per specialisme

De actiegroep eist: geen wachttijden, geen psychiatrische diagnose en decentralisering van de zorg. Hormonen willen zij voortaan ook toegankelijk maken via de huisarts. Het voorschrijven van hormonen is al legaal, maar wordt nog door weinig huisartsen gedaan wegens een gebrek aan informatie en ondersteuning vanuit de beroepsvereniging. Ook wil de groep prioriteit geven aan zorgverleners die zelf transgender zijn. "Trans mensen komen niet aan het werk bij de genderteams, en zeker niet op posities waar ze verantwoordelijk zijn voor hoe de zorg verloopt," aldus Sien, "Dit betekent dat cisgender (niet-transgender, red.) mensen bepalen of iemand wel of niet 'echt' trans is."

Op zondag 6 februari 2022 om 14.00 uur houdt Trans Zorg Nu! een protest bij het Amsterdam UMC (voormalig VUmc) tegen de lange wachtlijsten en onrechtvaardigheden in de gezondheidszorg, en om betere zorg te eisen die uitgaat van zelfbeschikking. Meer informatie volgt.

Meer info: transzorgnu.noblogs.org

Lees verder: 

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.