20 mei 2023

Dansworkshop voor trans mannen & Queer Fusion Dansfeest

door Jochem
Twee streetdancers [foto: Mircea All in collections]

Heb jij altijd al willen dansen, maar durf je niet goed? Dans je graag, maar ben je bang dat je ‘het voor geen meter’ kan? Of weet je niet wat je met je ledematen aan moet? Misschien weet je niet waar je beginnen moet. Of ben je al lekker aan het dansen, maar wil je graag meer leren. Dan is deze dansworkshop voor trans mannen op 18 juni echt iets voor jou!

Dansworkshop

Op zondag 18 juni organiseert Stichting Transman een dansworkshop voor trans mannen (en eventuele partners). Van 14.30 tot 17.30 uur ben je welkom in Buurtcentrum Terwijde in Utrecht. Tijdens deze workshop zal dansleraar Erik Nieland ons verschillende manieren van contact maken leren, in eerste plaats met jezelf, later ook met anderen. Hij houdt het algemeen, en richt zich niet op een specifieke dansstijl. Eriks kracht is dat hij, op een open en vrolijke manier, ongebruikelijke ingangen weet te vinden om je op verschillende manieren te laten bewegen. Zo ontdek je veel makkelijker wat wel - of juist niet - werkt met jouw lichaam. Erik wordt bijgestaan door de non-binaire Moss.

Jezelf uitdagen

De workshop nodigt je uit om jezelf uit te dagen om op nieuwe manieren te bewegen op muziek. Zo kun je vertrouwder worden met je lichaam en ontdek je hoe je je lichaam kunt inzetten om lekker los te gaan op leuke muziek. Ook besteden we aandacht aan spelen met mannelijkheid en vrouwelijkheid. Verder krijg je handvatten hoe je met iemand samen kunt dansen, zodat je na deze workshop ook je liefje, je nieuwste vlam of gewoon een gezellige vriend/in mee de dansvloer op kunt slepen. Want dansen kan wel, maar hoeft helemaal niet romantisch te zijn!

Natuurlijk geven we ook aandacht aan consent: niemand hoeft iets te doen wat die niet wil.

Queer Fusion Dansfeest

's Avonds organiseren we op dezelfde locatie, van 19.00 tot 23.00 uur, een Queer Fusion Dansfeest.

Van 19.00 tot 20.00 uur is er een introductieworkshop, voor degenen die nog weinig tot geen ervaring hebben. Zo kun je ook lekker dansen als je weinig of geen danservaring hebt: je leert al genoeg om een leuke avond te hebben. En dat gaat zeker op voor de deelnemers aan de middagworkshop!

Fusion dansen betekent kortweg dat je al je danservaring op een hoop gooit en kijkt wat je daar voor leuks mee kan doen samen met iemand met andere danservaring. De ‘spelregels’ tijdens het feest zijn simpel: iedereen mag iedereen vragen en je mag in elke dansrol dansen.

Toegang is 5 euro in de voorverkoop en aan de deur 7 euro. Deelnemers aan de workshop kunnen gratis naar het dansfeest. (Als je het kan missen, zijn we blij met een vrijwillige bijdrage om de kosten te dekken.)

Picknick

Tussen de workshop en het dansfeest doen we een potluck picknick. Wie dat wil, kan een maaltijd voor 1 à 2 personen meenemen. Dan zetten we alles op een grote tafel en kunnen we alles delen. Als je liever alleen je eigen eten eet, kan dat natuurlijk ook. Vergeet niet je eigen bord en bestek mee te brengen!

We realiseren ons dat een potluck voor mensen met voedingswensen niet altijd vanzelfsprekend zijn. Bij je aanmelding kun je eventuele voedingswensen doorgeven, zodat we daar rekening mee kunnen houden.

Toegankelijkheid

Hoewel het bij een dansworkshop of dansfeest misschien niet vanzelfsprekend lijkt, hebben we - zoals we altijd doen - aan toegankelijkheid gedacht. De locatie is rolstoeltoegankelijk. Ook zijn er stoelen voor degenen die willen zitten, om even bij te komen of om zittend mee te doen. Heb je iets anders nodig? Geef het aan bij je aanmelding!

Over Erik

Erik Nieland"Op jonge leeftijd ondervond ik de minder mooie kanten van mannelijkheid door de jongens en mannen om mij heen en besloot alles wat mannelijk is, af te wijzen. Toen ik stijldansen ontdekte, merkte ik dat de kwaliteiten waar ik eerst om gepest werd, nu plotseling welkom waren. Het was de eerste keer dat ik, in een veilige omgeving, kon spelen met mannelijkheid. Vervolgens ontdekte ik Blues/Lindy/Fusion dansen, waarin ik ook de vrouwelijke extremen kon uitproberen.
Zo leerde ik het verschil tussen spelen met wat de maatschappij als verwachtingen heeft, en hoe het voelt in mijzelf en in connectie met anderen. Door te spelen en (on)bewust mensen uit te dagen heb ik veel geleerd. Dansen heeft mij geholpen mijzelf beter te leren kennen. Ik hoop dat ik met deze dansworkshop daar ook een beetje aan kan bijdragen voor jou."
Eén van Eriks favoriete aanmoedigingen: If it's not feeling akward, you're not doing it right!

Over Moss

"Ik ben op mijn 14e begonnen met stijldansen, samen met mijn zus. Daar waren natuurlijk te weinig mannen, dus we leerden beide rollen zodat we altijd konden dansen. Na wat omzwervingen ben ik bij Balfolk beland, waar ik direct verslaafd raakte. Ook daar leerde ik beide rollen. Vervolgens ben ik via Blues en Argentijnse Tango bij Fusion beland. Bij een Fusion weekend in Brussel kwam ik voor het eerst bewust in aanraking met non-binaire mensen. Ik ben over gender gaan lezen en ontdekte dat ik zelf ook non-binair ben. Sindsdien ben ik zoekende naar hoe ik in dansen meer mezelf kan zijn, in plaats van steeds te vervallen in het vrouwelijke. Ik hoop jullie met mijn ontdekkingen ook meer richting jezelf te helpen.
Ik heb zelf diverse beperkingen, waar ik ook met dansen rekening mee moet houden. Ik hoop deze dag het goede voorbeeld te geven in zelfzorg en pauze nemen wanneer je dat nodig hebt!"

Alles op een rijtje

Datum: zondag 18 juni
Locatie: Buurtcentrum Terwijde, Operettelaan 629 in Utrecht

Dansworkshop
14.30 – 17.30 uur. Deur open vanaf 14.00 uur
Toegang: 30 euro niet-leden, 25 euro leden *
Aansluitend: potluck picknick: 17.30 – 19.00 uur
Aanmelden kan hier

Queer Fusion Dansfeest
Tijd: 19.00 – 23.00 uur. Deur open vanaf 18.45 uur
Introductieworkshop: 19.00 – 20.00 uur
Toegang: 5 euro voorverkoop (tot 17 juni), 7 euro aan de deur
Aanmelden kan hier

* Mocht de hoogte van de bijdrage de reden zijn dat je je niet aanmeldt, neem dan contact met ons op. We bespreken graag hoe we je tegemoet kunnen komen, bijvoorbeeld met betaling in termijnen of een korting.

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.