4 okt 2011

Transseksuele avatar

door Jochem

4 oktober 2011

Het bekende spreekwoord luidt "een ezel stoot zich zelden twee keer aan de dezelfde steen". Toch is het me gelukt om twee keer in mijn leven in het verkeerde lichaam terecht te komen. Gelukkig maar één keer in het echte leven; de tweede keer was in een digitaal leven.

Afgelopen weekend heb ik me laten overhalen om me aan te melden voor een online fantasy spel. Vrienden van me spelen dit al langer en inmiddels was ik nieuwsgierig geworden. Bij de aanmelding kon ik kiezen welk soort personage ik wilde zijn: een wetenschapper, een strijder of iemand van een natuurvolk. Ik koos voor de wetenschapper. Naam ingevuld, aangemeld en ik kon meteen beginnen met de bouw van mijn eigen digitale stad. Ik had er helemaal zin in!

Gaandeweg leerde ik het spel kennen en werd ik wijs uit alle knoppen op mijn scherm. Een van de mogelijkheden was een chat met andere spelers van dit spel. Iedereen die een bericht in de chat achterlaat, wordt zichtbaar met zijn naam en avatar. Ik heb een tijdje meegelezen en heb me vervolgens even voorgesteld op de chat als nieuwe speler van dit spel. Opeens lees ik dat iemand reageert met "En zij is nieuw hier". En heel langzaam drong het besef door dat ik werd bedoeld. Huh?! Ik ben toch niet opeens weer vrouw geworden?

Maar dat is dus precies wat er wél gebeurd blijkt te zijn. Bij de keuze voor het soort personage kies je ook meteen het geslacht van je avatar. Wist ik veel! In mijn naïviteit is het hele idee van een genderkeuze niet in mijn hoofd opgekomen. Maar ondertussen zit ik mooi met een vrouwelijke avatar opgescheept. Dat heb ik weer: de eerste transseksuele avatar...

Jochem

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.