15 aug 2023

Workshop ‘Stem en zingen’ opnieuw succes!

door Jochem
Zangdocent Inge Rambags

Op 13 maart 2023 organiseerde Stichting Transman voor de tweede keer een workshop ‘Stem en zingen’. Zangdocent Inge Rambags verzorgde ook deze zangworkshop voor trans mannen. “Ik vond de technische kant heel prettig, maar ook het groepsproces heel waardevol. Uiteindelijk heeft het ook te maken met jezelf laten zien en jezelf uiten.” aldus een van de deelnemers.

In de ochtend verzamelde een groep van 15 deelnemers zich bij de praktijk van Inge Rambags, zangdocent, stemcoach en zangers, in Rotterdam. De ochtend begon met een beetje theorie. We kregen uitleg over de werking van onze stem(banden). Inge legde onder andere uit wat er kan veranderen door het gebruik van testosteron. Ook liet ze ons enthousiast kennismaken met het gebruik van onze stem(banden). Verder liet ze zien hoe we onszelf het beste aan een groep kunnen presenteren.

In de middag gingen we echt zingen. Waar de meeste deelnemers graag hun lage stem wilde ontdekken, daagde Inge ons uit om ook onze hoge zangstem te ontdekken. Die oefening ging gepaard met spanning, een lach en hier en daar lichte frustratie, maar vooral met plezier. Eén van de nummers die we vooraf hadden moeten beluisteren, was [Something Inside] So Strong van Labi Siffre. Met de hele groep zongen we een deel van het lied, en daarna konden we ook individueel zingen. Een hele uitdaging met zo’n grote groep! Maar Inge presteerde het om iedereen ook persoonlijke aandacht te geven. Iedere deelnemer zong een zin uit het refrein en Inge gaf hierover tips. Enkele deelnemers waren zelfs zo stoer om, onder leiding van Inge, wat langer voor de groep dit nummer te zingen.

We sloten de dag af met een ‘mini-optreden’: twee (oud-)deelnemers zongen een lied dat zij speciaal voor deze dag hadden ingestudeerd.
Het was een intensieve maar heel leerzame dag. Iedereen heeft vol plezier en lef aan deze geslaagde workshop deelgenomen!

Met dank aan het Bob Angelo Fonds, voor het mede mogelijk maken van deze workshop.

Bob Angelo Fonds

Het COC’s Bob Angelo Fonds ondersteunt kleinschalige initiatieven die gericht zijn op de acceptatie van LHBTI’s, vóór en door LHBTI’s. Steun het fonds om ontmoeting mogelijk te maken - www.bobangelo.nl

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.