28 mei 2006

19. Officieel meneer V.!

door Jochem

28 mei 2006

Lieve vrienden,

Mijn vorige bericht is alweer een half jaar geleden, geloof ik. Maar er is weer nieuws te melden: sinds afgelopen woensdag ben ik wettelijk officieel meneer Jochem V.! Tadaa!

Na mijn operatie in november in Almere kon ik via een advocaat en een procureur een "verzoekschrift tot wijziging van voornaam en kunne" indienen bij de rechtbank van Utrecht. Want de voorwaarde is dat je geen kinderen meer kunt verwekken, en dus kun je dat pas na de 2e operatie laten doen. (Vreemd! Want ik was natuurlijk al lang onvruchtbaar met al die testosteron in mijn lijf, maar blijkbaar telt dat niet.) Op 15 februari had de
rechtbank hierin al een uitspraak gedaan. (Bevestigend uiteraard, want het is een formaliteit: als je alle papieren goed inlevert, zullen ze altijd akkoord gaan.) Maar er geldt een wettelijke beroepstermijn van 3 maanden op alle rechterlijke beslissingen.

Bij echtscheidingen en dat soort zaken kun je met een "Akte van Geen Bezwaar" die 3 maanden omzeilen. Maar bij dit soort zaken kan dat over het algemeen niet. Want je zou je nog eens kunnen willen bedenken... Absurd, natuurlijk! Ik kan me niet voorstellen dat er mensen zijn, die na 2,5 jaar behandeling bij het genderteam (na een uitgebreide screening, 2 jaar hormoon-gebruik en 2 operaties!) toch nog 3 maanden bedenktijd nodig hebben.

Maar afijn, op maandag 15 mei kwam het besluit dus vrij. En toen ging het onverwacht heel snel: op woensdag 17 mei lag het besluit al in B., zodat ze mijn geboorte-akte konden aanpassen. En maandag 22 mei lagen de papieren in Z. en dat hadden ze woensdag 24 mei verwerkt. (Het kan dus wél snel!).

Gelukkig kon ik Ṁs middags vrij nemen van mijn werk, zodat ik meteen een nieuwe ID-kaart kon aanvragen. Komende donderdag is die klaar. Dan ben ik eindelijk, eindelijk van mijn oude, genante ID-kaart af! Joepie! :-)

Ik merk dat deze juridische erkenning me veel doet. Nu kunnen ook de laatste dingen veranderd worden: mijn ID-kaart natuurlijk. Maar ook een aantal adressen, zoals bij het pensioenfonds, de IB Groep, gemeentelijke brieven. Verder kan ik nu ook mijn diploma's laten aanpassen, voor zover nodig. (Ik had ze laatst bij een sollicitatie nodig, en dat is toch wel heel genant.)
Dat soort dingen die nog niet klopten, stak me de laatste tijd steeds meer. Het voelt niet meer juist en daardoor voelt het heel denigrerend om toch met je oude naam aangesproken te worden. Alsof ik de afgelopen 2 jaar voor niets zo hard gewerkt heb. Tegelijk is het ook vervreemdend, want ik bén die persoon niet meer en dus voel ik me ook niet meer aangesproken.

Ik ben nu bezig om een feestje te plannen. Dat zal in principe op zaterdag 1 juli gebeuren. Jullie zijn natuurlijk van harte uitgenodigd! Een echte uitnodiging volgt nog.

Groetjes,
Dhr. J. V.

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.