4 aug 2005

[4] "After" de operatie :-)

door Jochem

4 augustus 2005

Beste familieleden,

Allereerst dank voor al jullie lieve en steunende reacties op mijn vorige mail! Ik heb nog niet iedereen een persoonlijke reactie gegeven, maar het was erg fijn om allemaal te lezen.

Inmiddels is de operatie alweer 2 weken geleden en het is allemaal goed gegaan. De operatie (op woensdag de 20e) duurde ongeveer 2 uur. Dat is bijna het minimum voor deze operatie. En vrijdag 22 juli mocht ik alweer naar huis. Pijn heb ik nauwelijks of niet gehad, ook dankzij het regelmatig uitdelen van pijnstillers (vooral paracetamol). Maar gelukkig ben ik alweer een ruime week pijnstiller-vrij.
Het is wel heel raar om thuis te komen, en vervolgens helemaal niets met je armen te kunnen. In het ziekenhuis viel dat niet zo op, omdat het daar allemaal aangepast is. Bovendien komen er regelmatig zusters en broeders langs met het een of ander. Maar thuis had ik dat allemaal niet. Gelukkig had E. de daaropvolgende week vrij genomen om me te verzorgen. Dat was wel nodig!

Eigenlijk gaat het vanaf dag 1 al elke dag merkbaar ietsje beter. Elke dag kunnen mijn armen ietsje verder opgetild worden en ietsje meer doen. Maar ik blijf natuurlijk wel heel voorzichtig, zodat het niet overbelast wordt. Ik wil de littekens zo fraai mogelijk houden.
Op dit moment kan ik me alweer zelf aankleden en zelf mijn brood smeren. Ook kan ik zelf een mok drinken optillen, wat ook erg prettig is :-)  Douchen en afdrogen gaat nog niet helemaal alleen, vooral omdat ik niet bij mijn rug kan. Nu pas valt het me op hoeveel een mens doet met zijn handen en armen! Probeer maar eens iets stoms als een deur te openen zonder kracht te zetten. Of de WC door te trekken. Dat valt allemaal nog niet mee :-S

Gister ben ik voor een eerste controle teruggeweest bij het VU. De co-assistent die het bekeek, vond het er goed uitzien. De hecht-pleisters zijn eraf gehaald, en de littekens zien er fraai uit. Eén stukje is een beetje ontstoken, maar dat is gelukkig oppervlakkig. Verder ziet het er nu vooral gelig, bobbelig en korsterig uit, maar dat is normaal. Het meeste zal in de loop van ongeveer een half jaar wegtrekken. (En daarna is evt. een herstel-operatie mogelijk, maar dat zie ik t.z.t. wel.) Het korset dat ik sinds de operatie om heb, moet ik de komende maand nog wel blijven dragen. Dat is een strakke elastische band om de zwelling tegen te gaan. Maar het helpt ook heel goed tegen de kou :-(

Ondanks alle gedoe ben ik erg blij deze operatie achter de rug te hebben. En ik verheug me op de eerste keer zonder badpak -maar met zwembroek- in het zwembad!

Groeten,
Jochem

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.