6 mei 2004

6. Ja, ik wil!

door Jochem

6 mei 2004

Lieve vrienden,

Ik vond het weer tijd voor een berichtje van mijn kant. Bij deze!

Twee weken geleden alweer had ik mijn 3e gesprek bij de psycholoog. Hij had gevraagd of ik nog een aanvullend stukje wilde schrijven over mijn ouders en mijn broer, en de gezinsverhoudingen vroeger. Dat had ik gedaan, en daar was hij tevreden mee. Verder had hij gevraagd of ik foto's van mijzelf van vroeger wilde meenemen. Bij voorkeur van elke tijdsperiode eentje. Ook dat had ik gedaan, en we hebben tijdens ons gesprek dus ook foto's zitten kijken. (Wel raar hoor, om samen met je psych babyfoto's te bekijken!) Hij heeft vastgesteld dat ik in een normaal, liefhebbend gezin ben opgegroeid, en dat mijn ouders me als een gewoon meisje hebben opgevoed. Dat wist ik natuurlijk al, maar fijn dat hij het nu ook weet ;-)
Hij verzekerde me dat "we er wel uit gaan komen voor 1 juli". Natuurlijk moest ik hem daarop vragen of hij me na het volgende gesprek al in de vergadering gaat bespreken, of dat hij wacht na het gesprek in juni. Helaas antwoordde hij dat het juni gaat worden. (Dat antwoord had ik wel verwacht, maar zo'n mooi schot voor open doel kun je natuurlijk niet laten liggen!). Mijn volgende gesprek is volgende week vrijdag. Dan wil hij de uitslagen van mijn testen gaan bespreken, hoewel hij de vorige keer al zei dat er niets raars uitkwam. Ik ben benieuwd!

Vorige keer zei ik al dat ik het moeilijk vond om te wachten tot ik eindelijk aan de testo mag beginnen. Dat ongeduld is de afgelopen weken alleen maar sterker geworden. Ik ben er klaar voor! En dan bedoel ik dat ik me er mentaal klaar voor voel. Ik vind het idee niet eng meer, maar het is gewoon de volgende stap in mijn proces. Die wetenschap geeft een soort rust. Maar maakt tegelijk ook heel ongeduldig, want ik weet dat het nog zeker 2,5 maand gaat duren voordat ik mag beginnen met de testo. Ik ga in elk geval volgende week bij de psych kijken wat ik kan bereiken!

Mijn psych heeft tijdens het vorige gesprek over nog een 3e onderzoek verteld: een interview van ong. 3 uur, waarin ze nog een keer van alles gaan vragen. Voor zover ik het begrepen heb, is het zowel een onderzoek naar mij, als ook een onderzoek in het kader van wetenschappelijk onderzoek. Ik vind het allemaal best, als het maar op korte termijn gebeurt en dat is het geval: dinsdag 18 mei mag ik al.

Dan heb ik nog een aantal mensen op de hoogte gebracht, en ook zij reageerden overwegend goed. Naast jullie zijn nu op de hoogte: mijn ouders, mijn huisgenoten, mijn collega's van O., mijn collega's van Bureau A. Utrecht, mijn collega's en het bestuur van F., het bestuur en de webmaster van de Stichting P.. Het voelt goed om op de meeste plekken gewoon mijzelf (=Jochem) te kunnen zijn. Ook wat dat betreft is het fijn om aan de testo te kunnen beginnen: dan kan ik het namelijk ook de rest van de wereld vertellen. Grote voordeel daarvan is dat ik vanaf dat moment fulltime Jochem kan zijn, en niet meer hoef te switchen tussen H. en Jochem.

Verder vind ik het moeilijk om expliciet iets over mijn gevoel te vertellen. Ik merk dat er vorige week ergens een knop is omgegaan, en dat ik nu gewoon Jochem ben. Klaar. Punt. De frustraties zijn weg, de onzekerheden zijn weg. Probleem is natuurlijk nog wel dat ik met een vrouwenlichaam zit opgescheept. Het feit dat daar aan gewerkt wordt, maakt het mogelijk om het dagelijkse leven zonder al te veel frustraties door te komen. Maar het moet allemaal niet veel langer gaan duren, anders is dit niet vol te houden. Het is als een gebouw dat op instorten staat, maar dat op wonderlijke wijze blijft staan. Zo'n spanningsboog kun je een korte tijd volhouden, omdat je weet dat het op korte termijn goed gaat komen.
Ondertussen zit ik me te bedenken hoe het zal zijn, straks mét testo. De eerste weken zal ik er wrs. wat ziekig van zijn, want dat hoor ik van veel jongens. Spierpijn, misselijk, dat soort dingen. Daarna ga je je alleen maar heel erg goed voelen. Ik ben heel benieuwd of mijn stem al snel zal gaan zakken, wanneer mijn spieren gaan groeien of mijn vetverdeling aantoonbaar anders wordt. Het zal over een maand of 3 tijd worden om op zoek te gaan naar een scheerapparaat! Ik weet dat het voor jullie wrs. (te) snel gaat, maar ik vind het zo gaaf!

Ik krijg van jullie regelmatig berichtjes over docu's over transseksualiteit. Dank daarvoor! Ik heb nu zelf 3 van die docu's op video staan, vooral opgenomen van Discovery. Toevallig duren ze allemaal een uur. Als iemand ze graag wil zien, dan kan dat natuurlijk. Net als het groene boekje "Ontsnapt aan een onmogelijk lichaam" geldt: ff mailtje doen en dan stuur ik het op (of ik neem het bij de eerstvolgende gelegenheid mee).

Opeens bedacht ik me dat het misschien goed was om deze websites nog een keertje te noemen:
- home.hetnet.nl/~mikage [site bestaat niet meer]
- <a href="http://www.xs4all.nl/~rosalind/faq-ganl.html" target="_blank">www.xs4all.nl/~rosalind/faq-ganl.html</a>

Tot zover deze update!

Groetjes,
Jochem

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.