2 aug 2004

8. Testo is goed spul!

door Jochem

2 augustus 2004

Lieve vrienden,

Mijn laatste mailtje is alweer een dikke maand geleden, dus hoog tijd voor een officiële update. Eigenlijk is er sinds de vorige mail maar één ding gebeurd: ik krijg sinds 6 juli testo! En dat voelt goed! Maar ik zal bij het begin beginnen.

Op 6 juli had ik dus eerst een afspraak bij de endocrinoloog. Dat ging helemaal nergens over: ik kwam binnen en hij vroeg of ik nog vragen had. Nee, dat niet. Dus ik heb de vraag omgedraaid: waren er nog dingen waarvan hij zeker wilde weten dat ik ze wist. Nee, dat ook niet. Dus toen heb ik gevraagd naar bijwerkingen van testo, naar verschillen in de manieren van toedienen (injecties, pillen of gel), etc. Eigenlijk zijn er geen echte bijwerkingen, behalve vermoeidheid in het begin en acné als je daar aanleg voor hebt. Verder waren er ook geen echte verschillen in de manieren van toedienen, behalve dat injecties wat sneller veranderingen geeft dan pillen of gel. Dus het lijkt me duidelijk dat ik toen heb gekozen voor injecties :-)

Verder was er een aantal papieren die ik moest ondertekenen. Brieven dat ik op de hoogte was van bijwerkingen van de testo (lagere stem, baardgroei, etc). Ik heb ze grijnzend gezegd dat dat toch het hele idee was, maar regels zijn regels, dus ik heb het braaf van een handtekening voorzien. En verder moest ik ook een brief ondertekenen dat ik me zou blijven melden bij de psych, op straffe van onderbreking of zelfs stopzetting van de behandeling. Mijn eerstvolgende afspraak is begin november, dan mag ik eerst naar mijn nieuwe psych en daarna meteen door naar de endo voor controle van de bloedwaardes, etc.

Daarna mocht ik mijn eerste injectie gaan halen! (Ik had J., het opperhoofd van het Genderteam, omgekocht met een zakje drop. Dus toen ik dinsdag kwam, met die drop en heel lief om testo vroeg, zei hij met een glimlach "Ach ja, dat is waar ook. Dat had je bedongen, hè? Kreng!" :-)) Spannend! Ik was eigenlijk van plan om het heel stoer grotendeels zelf te gaan doen, maar toen puntje bij paaltje kwam, bleek ik een ontzettend watje. Ik was heel stoer, tot ik de naald zag, zeg maar. Dus toen heb ik het de verpleegkundige maar allemaal laten doen. Dat ging allemaal prima, en de rest van de dag had ik een hele grote grijns op mijn gezicht! :-) En de twee dagen daarna spierpijn in mijn bil.

De grap is dat de meeste mensen in het begin wat moe zijn van de testo en nog niet veel merken. Bij mij gaat het een beetje anders: dinsdag kreeg ik de eerste injectie, donderdag begon ik heel voorzichtig last te krijgen van mijn stem, en dat werd in de loop van de week erger, en na een week (de donderdag erna dus) begon mijn stem weer te stijgen. Zaterdag voelde ik helemaal niets meer, en toen was het drie lange dagen wachten tot ik dinsdag weer mocht spuiten. Verder voelde ik me in de testo-week ontzettend goed! Alsof ik nu opeens vals plat af fietste, en daardoor nu pas merkte dat ik blijkbaar al tijden tegen vals plat op aan het fietsen was. Ook dat gevoel nam na de 2e donderdag af, tot ik zaterdag weer bij af was.

De tweede injectie doe je meestal bij de huisarts waar je langzaam leert om zelf te spuiten. Dat kon in mijn geval niet, want ik zat ten tijde van de 2e injectie in Schotland. Dus ik had twee keuzes: of wachten tot ik terug was of het zelf doen. (De optie om het bij een arts in Schotland te laten doen, wat natuurlijk ook kan, ben ik zelf nooit opgekomen.) Dus ik heb het zelf gedaan, want wachten is geen echte optie, dat moge duidelijk zijn. Natuurlijk heb ik me goed laten voorlichten, door S. en door de mailinglijst. Verder had ik een protocol mee, waarin stap voor stap staat uitgelegd hoe je het zelf moet doen. Dat kon dus niet misgaan, en dat ging het ook niet. Wel heb ik mijn eerste ampul met testo verkloot, omdat het lucht eruit duwen veel lichter ging dan ik verwacht had. Dus lag de testo er ook uit, op de deken. :-(  Gelukkig had ik een 2e ampul mee, voor in geval van nood! Die ging wel goed.
Het zelf spuiten viel me ontzettend mee. Ik had verwacht dat het pijnlijker zou zijn of moeilijker zou gaan, maar je voelt het dus echt niet als die spuit je bil in gaat! Enige probleem was toen die spuit in mijn bil zat, en ik tot de ontdekking kwam dat het geen handige hoek was om de spuit leeg te drukken. Ik heb het toen even heel warm gehad, maar uiteindelijk bleek ik leniger dan ik dacht ;-)
Ook deze keer heb ik 2 dagen spierpijn gehad, ook deze keer had de testo 2 dagen nodig om in de kicken, en ook deze keer merkte ik dat de werking de donderdag erna begon te verminderen.

Omdat ik geen zin had om de komende maanden "1 week op en 1 week af" te moeten doen, heb ik daarom zelf de vrijheid tot een variatie genomen: de derde keer heb ik al zondag gespoten (na 12 dagen dus) i.p.v. dinsdag (morgen, na 14 dagen). Want de dip in de dagen zonder testo is erg groot: lichamelijk, omdat ik me zonder testo minder lekker voel, maar ook psychisch, omdat ik mijn stem met de dag omhoog hoor gaan, omdat alles moeizamer gaat en omdat drie dagen wachten erg lang is. Deze keer merkte ik dat mijn stem meteen de volgende dag alweer terug op het oude niveau zit en dat ik me ook de volgende dag alweer goed voel. Daardoor is de dip 2 tot 3 dagen korter, en dus ook 2 tot 3 dagen minder diep. Dit bevalt me erg goed, dus ik wil dit met de arts bespreken en vragen of hiermee door kan gaan. (Ik weet dat de 14 dagen een richtlijn is, en dat er meer mensen zijn die om de 10 of 12 dagen spuiten. Maar je moet ergens beginnen, en daarom begint iedereen met om de 14 dagen.)

Behalve mijn stem en het goede gevoel is er nog heel weinig veranderd. Nou ja, mijn libido is iets hoger dan het was. Ik merk dat ik meer om mij heen kijk, en dat ik ook meer dingen spannend vind dan voorheen. (Echt nooit geweten dan een man met het bovenste knoopje van zijn overhemd open zo leuk kan zijn om naar te kijken! :-) ). Maar ik heb geen idee of dat nu echt door de testo komt, of dat het komt omdat ik beter in mijn vel zit. (Laten we wel zijn, als je je niet lekker voelt, dan hoeft het ook allemaal niet. Althans, zo werkt dat bij mij.)
Verder heb ik het idee dat mijn benen wat hariger zijn, en dat mijn kuiten en heupen wat slanker zijn. Maar ook hier weet ik niet of het ook echt zo is. Ik heb het voorheen allemaal niet zo bekeken, dus ik weet niet precies hoe het eruit zag. Kortom, een nulmeting ontbreekt.
Wel merk ik dat ik sowieso meer naar benen kijk, zowel van mezelf, als die van anderen, dus het kan ook heel goed zijn dat ik mijn (onder)benen eindelijk emotioneel bewust word! In de loop van het afgelopen half jaar heb ik mijn armen en mijn buik gekregen, zoals jullie weten, en nu krijg ik blijkbaar mijn onderbenen. Dat sneller dan ik eigenlijk verwacht had!

Ik blijf -lekker eigenwijs- van mening dat het niet echt nodig was om iedere mail van foto’s te voorzien.

Helemaal eens. Het was de bedoeling om 1x per maand een foto mee te sturen, maar dat werd iets vaker. Ach...

Op je verjaardagsfeest vond ik je er door de combinatie van kort haar en kleding echt als een jongen uitzien.

Gaaf! Leuk om te horen.

Ja, ook kleding maakt de man! Daarom was het leuk dat je nu ook een foto meestuurde waarop niet alleen je gezicht staat. ... Het lijkt me een goed idee als je regelmatig foto’s meestuurt waar je ook in je volle lengte op staat. Dat zegt soms veel meer dan alleen een gezicht!

Goed punt. Ga ik doen!

Verder had ik tijdens mijn vakantie in Schotland een leuke discussie met S. en R. over hoe het nu voor jullie is. Voor mij is de grote ommekeer nu wel achter de rug, en is het nu alleen nog wachten op de uiterlijke veranderingen, voordat ik de volgende stappen kan zetten. Ik voel me bijv. niet meer thuis op een dames-WC, maar ik vind dat ik het nog niet kan maken om naar de heren te gaan. Idem wat betreft kleedkamers. Maar ik merk dat het heel vanzelfsprekend voelt om andere mannen een hand te geven i.p.v. te zoenen, hoewel ik geen enkel bezwaar heb tegen het zoenen van mannen, maar in onze cultuur is dat niet gewoon.
Maar ik ben wel benieuwd hoe jullie mij nu zien? Is het Jochem en "hij" al helemaal geïntegreerd in jullie systeem? En geldt dat ook voor alle bijkomende dingen: mag ik de mannen onder jullie nog kussen of kan dat nu niet meer? Zijn jullie verbaasd als ik een dames-WC induik? Mag ik de dames nog half-naakt zien of moet ik wat jullie betreft naar de andere kleedkamer? Ik ben wel benieuwd hoe dit voor jullie aanvoelt! Wie zich geroepen voelt, nodig ik bij deze van harte uit om daar iets over te zeggen! Wat mij betreft met een cc aan iedereen, maar dat moet je zelf weten.

Groetjes,
Jochem

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.